9 Ağustos 2015 Pazar

Sosyal ulaşım ile Benzer Projeler-Toplu taşımada tacize karşı bilinçlendirme kampanyası!



ÖN AÇIKLAMA- ERKTOLİA


Türkiye, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayetlerin her geçen gün arttığı ve durdurulamadığı gerçeği ile sonunda yüzleşti. Bu gerçekte herkesin bir payı var. Değişmesi ve uğruna mücadele verilmesi gereken birçok hak olduğunu ve bu hakların korunması gerektiğini biliyoruz. Kadınların sadece toplu taşıma araçlarında şiddet görmediğinin, tacize uğramadığının, kadınların bu sorunla, gündelik yaşamları içerisinde her yerde karşılaştığının farkındayız. Biz, bu mücadelede toplumsal bilincin değişmesi adına birçok farklı kampanya yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu kampanyalardan bir tanesi olarak da İETT’ye yönelttiğimiz, “toplu taşımada tacize karşı bilinçlendirme” kampanyasını başlatıyoruz. İstanbul’un pilot uygulama şehri olmasını ve bu kampanyanın Türkiye’nin diğer tüm illerine de yayılmasını umuyoruz.

KAMPANYA METNİ


Change.org kampanyamızı buradan imzalayabilirsiniz.
İETT Genel Müdürlüğü’ne
Kadına karşı şiddet ve taciz, kadın hayatının bir gerçeğiyken, bu gerçeğin değişebilmesi için herkesin bir çaba sarf etmesi gerektiğine inanıyoruz. Kadına yönelik şiddet ve tacizin önlenebilmesi adına, toplumsal algıyı değiştirmenin herkesin sorumluluğunda olduğunu düşünüyoruz.
Kadınların kamusal alanda özgürce ve korkmadan hareket etme hakları vardır.  Kadınların en başından sahip olmaları gereken bu hakka erişebilmeleri için İstanbul’daki toplu taşımadan mesul kurum olarak harekete geçmeniz gerekiyor.
Toplu taşıma araçlarını kullanan kişiler “Lütfen inenlere yol veriniz” “Kapıya yaslanmayınız” “Çöp atmayınız” “Yürüyen bant ve merdivenlerin kenarına oturmayınız” gibi uyarılarla toplu taşıma araçlarındaki kurallar konusunda uyarılıyorlar. Ancak kadınları taciz etmemeleri konusunda uyarılmıyorlar. Kadınların güvenli ulaşım hakkına erişebilmesi adına tüm toplu taşıma araçlarına bu bilinçlendirme uyarılarını eklemenizi talep ediyoruz. Çözümün pembe otobüs gibi kadını daha da yok sayan, ötekileştiren, toplumdan koparan bir tutum yerine; biz kadınların değil, tacizcilerin deyim yerindeyse “karantinaya” alınmasını istiyoruz. Bu uygulamayı yapıcı bulmuyor, ileride pembe otobüse binmeyen kadınların tacizi hakettiği ya da tacizi çağırdığı gibi yanlış düşüncelerle etiketlenmesinden ve erkek şiddetinin bundan güç alarak beslenmesinden endişe duyuyoruz. İstediğimiz toplu taşıma aracına binebilmek istiyor, ne seyahat etme özgürlüğümüzden ne de bedenimizin bütünlüğünden vazgeçmek istiyoruz.
Geçtiğimiz ay İstanbul’da bir kadın bir İETT otobüsünde bacak bacak üzerine attığı için “düzgün oturması” uyarısıyla bir erkek yolcu tarafından tekmelenmiştir. Tutanak tutulması adına polis çağırdığında, otobüs şoförü kadın yolcu lehine ifade vermeyi reddetmiştir. Bu yüzden kadın yolcu, kendisine şiddet uygulayan kişiye karşı yasal işlem başlatamamıştır. İETT araçlarında görevli olan personelin bu gibi taciz ve şiddet vakalarında kadın yolcuların güvenliğini sağlaması görevi olmalıdır.
Bu bilinçlendirme kampanyası dâhilinde personelinize toplu taşımada kadına yönelik şiddet ve tacizi engelleme konusunda da eğitim vermenizi talep ediyoruz. Personelinizin bu tarz durumlarda yasal işlemlerin yerine getirebilmesi için yardımcı olmaları gerektiği konusunda bilinçlenmelerini istiyoruz. Toplu taşıma araçlarındaki taciz veya şiddet vakalarında uygulanacak, bir aksiyon planı geliştirmenizi talep ediyoruz.

HAREKETE GEÇ


Araç seyir halindeyken şoförle konuşmaması gerektiğini bilen; ancak araçta en az onlar kadar özgürce bulunma hakkı olan kadınları taciz etmemesi gerektiğini bilmeyen erkeklerin varlığı sizin de canınıza tak mı etti? Toplu taşıma aracında tacize uğradığınızda ve şikâyet ettiğinizde size destek olmayan görevlilerden siz de mi usandınız? Pembe otobüs gibi kadını ötekileştiren sözde çözümler yerine; gerçekçi, yapıcı çözümler mi istiyorsunuz? İETT’nin bir farkındalık kampanyası başlatmasının bu sorunu çözmede bir adım olacağına inanıyorsanız, change.org üzerinden başlattığımız imza kampanyamıza destek olabilirsiniz.
Change.org kampanyamızı buradan imzalayabilirsiniz.
Kampanya için hazırladığımız görseller, kullanımınıza hazırdır. İsterseniz görsellerimizi basıp kullanabilirsiniz.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder