8 Temmuz 2015 Çarşamba

İnsanın Mahrem (Özel) Alanı ve İhlali Durumunda Tepkisi

Her insanın hatta her canlının bir çevresel alanı olup  uzaklığa göre tepkisi değişir. Bir hayvana  mesela kurt veya yılan haddinden fazla yaklaşılması durumunda ısırma  olasılığı daha yüksektir.
İnsanın fıtratı gereği bu çevresel bölgeler daha hasasstır ve tepkisi mesafeye göre değişebilmektedir.

İNSANIN ÇEVRESEL BÖLGELERİ:

1 Mahrem Bölge (15 – 46 cm)

Kişiler bu bölgeyi kendi mallarıymış gibi benimsedikleri için tüm bölgeler arasında en önemli olanı "mahrem bölge"dir. Sadece kişiye duygusal olarak yakın olanların bu bölgeye girmesine izin verilir. Mahrem bölge içerisnde bir de sadece fiziksel temas sırasında girilebilen ve vücuttan uzaklığı 15 cm olan bir alt-bölge vardır. Bu da yakın mahrem bölgedir.

2.  Kişisel Bölge:  (46 cm – 1.2 mt )
Bu bölge kokteyllerde, ofis partilerinde, sosyal etkinliklerde ve arkadaş toplantılarında başkalarıyla aramızdaki mesafedir.

3.  Sosyal Bölge:  (1.2 – 3 mt)
Yabancılarla, örneğin evimizde tamirat yapan tesisatçı veya doğramacı, postacı, bakkal, işyerindeki yeni eleman ve çok iyi tanımadığımız kimselerle aramızdaki mesafedir .

 4.  Ortak Bölge: (3.6 mt   + …)
Kalabalık bir gruba hitap ettiğimizde paylaştığımız mesafe ortak bölgedir










Beden Dilinde Kişisel Bölgeler

Nasıl ülkelerin milli sınırları, il ve ilçe sınırları gibi bir çok güvenlik tedbiriyle korunan, vatandaşların kendilerini güvende hissettikleri ve aidiyet duygusu hissettikleri sınırları varsa, insanların da kendilerini güvende hissettikleri ve aşıldığında kendilerini güvensiz hissettikleri kişisel bölgeleri bulunmaktadır.
İnsanların kişisel bölgeleri, vücudunun hemen bitişiğinden başlayarak, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilen mesafelerde dışarıya doğru uzanan dört bölgeden oluşmaktadır.

Mahrem  bölge (15 cm-46); kişilerin kendi mülkleri veya özel odaları gibi gördükleri ve sadece duygusal olarak kendilerine yakın hissettiği kişilerin girmesine izin verdikleri bölgedir. Bu kişiler; eş, sevgili, ebebeyn, çocuklar, diğer yakın akrabalar ve çok yakın arkadaşlardır.

Arkadaş bölgesi; kişilerin sosyal faaliyetler, arkadaş toplantıları, sohbetler, iş yaşamı ve benzeri faaliyetlerde diğer insanlarla aralarında tutmayı tercih ettikleri yarım metreden 1.2 metreye kadar olan mesafedir.

Sosyal bölge; kişilerin günlük yaşamlarında, normal olarak ilişkide bulundukları veya bulunmak zorunda oldukları diğer kişilerle aralarında tutmayı arzuladıkları 1.2 metreden 3 metreye kadar olan mesafedir.  Bu kişilere örnek olarak verilebilecekler; eve gelen tamirci, ofisteki uzak çalışma arkadaşları veya yeni işe giren bir çalışan gibi çok iyi tanımadığımız kişilerdir.

İki kişinin birbirlerinin mahrem bölgeleri içerisinde olmalarının normal olarak iki nedeni bulunmaktadır.
1-Bu kişiler birbirlerine çok yakındır (eş, sevgili, vb)
2-Bu kişiler birbirlerine karşı düşmanca bir tavır içindedirler.

Mahrem Alan İhlali Durumunda İnsanın Psikolojik Durumu




Bir kişi, mahrem bölgesine tanımadığı veya istemediği başka bir kişinin girmesi halinde psikolojik durumu gerginleşir, otomatik olarak savunma pozisyonuna geçer veya bu mesafeyi korumak için geriye doğru çekilir. Fiziken geri çekilmek mümkün değilse, kişilerin  savunma mekanizması olarak bakışlarını kaçırdıkları, kafalarını çevirdikleri veya geriye doğru kaykıldıkları da görülmektedir.

Mahrem Alan İhlali Durumunda İnsanın Ruh Haleti

Yabancıların bu bölgeye girmeleri halinde kişilerin agresifleştiği, diğer taraftan tanıdığı kişilerin bu bölgeye girmeleri halinde kendilerine olan güvenlerinin arttığı bilinmektedir. Dolayısıyla, iki grup arasında süregelen bir tartışma sırasında, her iki grubun üyelerinin  birbirlerine olan mesafeleri arttıkça grup üyelerinin kendilerini güvende hissederek daha saldırgan olmaları, her iki grubun birbirine yaklaşmasıyla, kendilerini tehdit altında hissederek fizikî kavga aşamasına geçmeleri mümkündür


Mahrem Bölge İhlali Durumununda İnsanın Fizyolojik Tepkisi

Normal olarak mahrem bölgemize başka birisi aşağıdaki iki nedenle girer. Birincisi yakın bir akraba veya arkadaştır ya da bize cinsel olarak yaklaşmaya çalışmaktadır. İkincisi ise karşımızdakinin saldırgan olması ve bize saldırmak üzere olmasıdır. Kişisel ve sosyal bölgelerimize yabancıların girmesine dayansak da bir yabancının mahrem bölgemize girmesi vücudumuzda fizyolojik değişikliklere neden olur. Kalp kanı daha hızlı pompalar, adrenalin salgısı yoğunlaşır ve olası bir 'kaç veya saldır' durumuna hazırlık yapılırken beyin ve kaslara daha fazla kan gider.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder